Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


A tréningezés fejlődése az utóbbi évtizedekben az USA-ban


Bár a tréningezés bölcsője és fellegvára mindig is az USA-ban volt, és ma is a legújabb trendek és módszerek onnan érkeznek Európába, az 1980-as évektől kezdve egy markáns változás zajlik a humán-erőforrás fejlesztés illetve a tréningezés területén Európában is. Ez a változás nem csak a társadalom- és gazdaságtudományok fejlődésének köszönhető, hanem a gazdasági átalakulásnak, a technikai fejlődésnek és az társadalmi változásoknak is.

Míg korábban, a 80-as, 90-es években a cégek, szervezetek felépítése még hierarchikusabb, üzleti kultúrája a jelenleginél "patriarchálisabb" volt, addig mára ez már a kevésbé hierarchikus vezetés irányába mozdult el. Régebben a tréningek középpontjában az alkalmazottak, mint egyének álltak, akikből a legeslegtöbb munkát szerették volna kihozni a cégvezetők. A vezetők képzése a 80-as évek vége felé kezdett középpontba kerülni, majd fokozatosan felértékelődött, és csúcsát a 2000-es évekre, amikor is a munkaerő-fejlesztés legfontosabb része a vezető-képzés volt. Manapság a vezetők tréningezése változatlanul fontos, azonban a központi helyet egyre inkább a munkacsoportok fejlesztése veszi át. A tréningezés elsődleges tárgya már nem annyira az egyén, hanem inkább az egyes munkaközösségek, csoportok a cégen belül. A vezetők képzése is ennek megfelelően alakul: a korábbi karizmatikus személyiség jelentőségének hangsúlyozása helyett, a facilitálás, a kihívás erősítése, csoport-támogató stílus vette át a főszerepet.

A másik lényegi változás, amiben az utóbbi évek előrelépést jelentettek a tréningezésben, az az osztályterem-típusú oktatásról a tapasztalat-központú (action-learning),
gyakorlatorientált tréningre való áttérés. Míg korábban a frontális információ-átadás értették képzés alatt, addig ma ez inkább a képességek és a személyiség fejlesztését jelenti.

A technológiai fejlődés is természetesen szerepet kap a tréningezés változásában: egyre jobban terjednek az online-tréningek, a digitális szimulációk, és telekommunikációs és elektronikai eszközök fejlődése a tréningek kivitelezését is sokban gyorsítja és megkönnyíti.

További változás, hogy az utóbbi másfél évtizedben felfutott, innovatív informatikai cégek új tréningezési kihívást jelentenek. Ezek a vállalatok, mint a Google, vagy az Apple, eleve más felépítésben kezdtek el működni, mint a hagyományos multi cégek, és a munkaerő-fejlesztéshez is másként állnak hozzá. Új jutalmazási és tréningezési rendszert vezettek be, és igyekeznek a lehető legtöbbet biztosítani a dolgozóik számára ahhoz, hogy a kreativitásukat kibontakoztathassák, például van saját uszodájuk, amit az alkalmazottak munkaidőben használhatnak (pl.: Facebook), egyes munkahelyeken még háziállatukat is behozhatják a dolgozók (pl.: Amazon), illetve személyre szabott előmeneteli rendszer van, és kiváló karrier lehetőségek (pl.: HP) stb

Ezeken a helyeken a munkaerő-fejlesztésben a kreativitás mellett, nagyon nagy hangsúlyt helyeznek az együtt dolgozó csapatok tréningezésére, csoportkohézió erősítésére, a hatékony munkaközösség kialakítására. Szintén jellemző, hogy a munka világában szokatlan pszichológiai technikákat is használnak a tréningezésben, mint például a relaxációt, vagy a mindfulness terápiát (pl.: Google).

Az egyik leglényegibb változás a cégek üzleti kultúrájában, az a tréning jelentőségének felismerése. A vállalatok az utóbbi évtizedekben évről-évre egyre többet költenek a munkaerő-fejlesztésre, és egyre többet invesztálnak az ezzel kapcsolatos kutatásokba is. Az utóbbi 20-30 év megmutatta, hogy aki tréningezik, és jól tréningezik, az előnybe kerül versenytársaival szemben, és folyamatos fejlődésre lesz képes.

Nagyon érdemes tehát befektetni a tréning adta lehetőségekbe, mert hosszú távon kifizetődik. Ha úgy érzi, hogy eljött az ideje a fejlődésnek az Ön vállalkozása számára is, akkor bízza ránk alkalmazottai
tréningezését!

Tudjon meg többet a csapatépítő tréningekről, vegye fel a kapcsolatot a Cégtréning csapatával


További cikk olvasása a kommunikációs tréningekről.
cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015