Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Eredményesség, sikeresség - Hogyan érhetőek el?


Az eredményesség azt jelenti, hogy az általunk előre eltervezett célokat és feladatokat végrehajtottuk, teljesítettük. A sikeresség fogalmát már valamivel nehezebb meghatározni, hiszen kevésbé objektív, kevésbé mérhető, sokkal inkább a társadalom megítélésétől függ, hogy sikeresnek titulálunk-e egy személyt vagy egy teljesítményt. Az eredményesség inkább rövid távú fogalom, míg a sikeresség hosszú távú és folyamatos eredményességet jelent.

Azt, hogy egy személy vagy vállalat sikeres legyen, alapvetően három tényező határozza meg: ambíciói, helyzete, valamint saját képességei/kapacitásai. Mindenkinek tisztában kell lennie saját "eladható" képességeivel, ismereteivel és tapasztalataival - vagyis erősségeivel. Ezek mellett azonban számolnia kell különböző külső tényezőkkel is, amelyek kitágíthatják vagy éppen ellenkezőleg, korlátozhatják az érvényesülést.

Ami ezt a két tényezőt összeköti és sikerre viszi, az az ambíció vagy a motiváció céljaink elérésére. Egy vagy két tényező megléte még nem elegendő a sikerhez, hiszen lehetnek például az embernek ambíciói vagy lehetőségei, ha nincsenek meg a pozícióhoz szükséges ismeretei, képességei. Előfordulhat az is, hogy valakinek megvan a megfelelő képzettsége, de nincsenek meg a körülményei, és végül lehet valaki bármilyen tehetséges, lehetnek bármilyen lehetőségei, ha nem vágyik hatalmas célok elérésére, nem fog karriert csinálni.

Azokon a területeken érhetünk el az átlag feletti eredményeket, ahol a tudásunk, és képességeink ezt lehetővé teszik. A hazai gondolkodás legtöbbször nem segít feltárni a bennünk szunnyadó képességeket, figyelmünk arra irányul, mit teszünk rosszul, miben vagyunk elmaradva az átlagtól. Amikor valami megy, és jól teljesítünk, általában észre sem vesszük, úgy gondoljuk ez a természetes, nem foglalkozunk az ezt támogató tulajdonságaink fejlesztésével. Hibáinkkal általában tisztában vagyunk, de ha mégsem a környezetünk úgyis felhívja rá a figyelmünket.

Ma már különböző képességvizsgáló tesztek léteznek, amelyek segítségével megtaláljuk erősségeinket, így könnyebben ki tudjuk választani, melyek azok a munkaterületek, ahol legjobban tudunk teljesíteni és sikereket érhetünk el. De emellett feltárhatjuk rejtett vagy szunnyadó képességeinket is, azzal a céllal, hogy fejlesszük őket és egész személyiségünkben fejlődjünk, és közelebb kerüljünk a sikerességhez.További cikk olvasása az eredményorientáltságról itt!


További cikk olvasása a teljesítménymotivációról itt!
cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015