Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Ismerkedős csapatépítő játékok


Ismerkedős csapatépítő játékaink közé azokat a gyakorlatokat soroltuk, amelyek lehetőséget adnak a résztvevőknek egymás mélyebb megismerésére (ezek a gyakorlatok már nem csak a bemutatkozásra építenek). Több olyan játékunk is van, amelyek - különösen nagyobb létszámú társaságnál - hosszabb időt igényelnek. Ezekbe csak akkor érdemes belevágni, amennyiben biztosan elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki sorra kerüljön. Egy-egy játéknak (pl. Dobom a kérdést, Össztűz-játék) csak akkor van értelme, ha a résztvevők képesek őszintén részt venni benne.


PÁROS ÖNÉLETRAJZ-JÁTÉK

Játékidő: 40-60 perc
Eszköz: -
Létszám: 4-20 fő

A játékosokat megkérjük, hogy alakítsanak rögtönzött párokat. A párok lehetőség szerint ne ismerjék még egymást, illetve egy-egy párba egy hölgy és egy úr kerüljön. Amint a párok kialakultak, megkérjük őket, hogy üljenek le tíz percre beszélgetni - ez alatt az a feladatuk, hogy minél több dolgot megtudjanak egymásról. A tíz perc letelte után a pároknak be kell mutatniuk egymást a többieknek.

Változat: A játék sokkal érdekesebb lesz, ha a párok előzetes bemutatkozás nélkül, megérzéseikre hagyatkozva próbálják bemutatni egymást. A pároknak nem szabad egymás szavába vágnia még akkor sem, ha valótlan állításokat hallanak magukról. Mindenki várja meg a sorát, ekkor kijavíthatják a hibákat is, amit párjuk vétett - megerősítve, vagy cáfolva a róluk elmondottakat.

Megjegyzés: A játék rögtönzős változatában (is) kerüljük a pejoratív, durva megfogalmazásokat. A Páros önéletrajz-játék nagyszerű program lehet egy többnapos csapatépítő tréning első napján.


ÖT SZÓ EGY PAPÍRON-JÁTÉK

Játékidő: 20-30 perc
Eszköz: papírlapok, íróeszközök
Létszám: 3-20 fő

Ebben a játékban minden résztvevőnek öt, rá jellemző (vagy hozzá szorosan kapcsolódó) szót kell felírnia egy-egy előre kiosztott papírlapra. Miután minden játékos elkészült, a játékvezető összegyűjti és összekeveri a lapokat, aztán egyenként kihúz egyet-egyet. A játékosok feladata, hogy megpróbálják közösen kideríteni, ki lehet kollégáik közül a kihúzott szavak szerzője. A játékvégén minden játékos elmesélheti, hogy miért pont azokat a szavakat választotta amiket.


ÚJSÁGHIRDETÉS-JÁTÉK

Játékidő: 20-30 perc
Eszköz: papírlapok, íróeszközök
Létszám: 5-15 fő

Az Újsághirdetés-játék hasonló az előzőhöz (Öt szó egy papíron), a különbség annyi, hogy a játékosoknak ebben 5 szó helyett egy néhány soros újsághirdetést kell írniuk. Fontos, hogy minden játékos válasszon valami olyan jeligét és hirdetéstípust, amiből rájuk lehet majd ismerni.
Változat: Az Újsághirdetéses-játékból készítettünk egy hosszabb változatot is, ezzel egy fél délutánt is kellemesen el lehet tölteni egy hosszabb csapatépítő tréningen. Ebben a változatban a játékosoknak két kategóriában kell rövid újsághirdetéseket írniuk: "Családot keresek" és "Családtagot keresek". Az elkészült hirdetéseket egy jól látható helyen (például a tréning helyszínének ebédlője vagy közösségi helyisége) összegyűjtjük és feltesszük egy faliújságra, ahol mindenki átbogarászhatja őket. Miután a játékosok megnézték az elkészült hirdetéseket, megkérjük őket, hogy írjanak választ egy-egy nekik szimpatikus szerzeményre. Ha ezzel is végzett a csapat, megkérünk mindenkit, hogy vegye magához a hirdetéseit és keresse meg az arra jelentkezőket. Ez után beszéljük át a csapattal a részleteket - kinek miért volt szimpatikus egy-egy hirdetés, miért úgy, miért azt írta, amit - így rengeteg érdekes részlet derülhet ki minden játékosról.


NÉVJEGYKÁRTYA-JÁTÉK

Játékidő: 20-25 perc
Eszköz: papírlapok, íróeszközök
Létszám: 10-20 fő

Ebben a játékban minden játékosnak készítenie kell egy "névjegykártyát". Persze ezen a névjegykártyán nem szerepelhet készítője neve, címe és telefonszáma. Ezek helyett a játékosoknak egyéni - nem külső - jellemzőiket kell felírniuk rá. Lehetőleg szavakban vagy tőmondatokban megfogalmazva azt, hogy ők milyennek látják magukat. Ha mindenki végzett ezzel a feladattal, a játékvezető összeszedi a kártyákat, megkeveri és újra kiosztja őket. Ezután minden játékosoknak fel kell olvasnia a kapott kártyán található szöveget, és megpróbálnia kitalálni, kinek a lapja került hozzá.


SAJÁT JEL, SAJÁT CÍMER-JÁTÉK

Játékidő: 15-20 perc
Eszköz: papírlapok, íróeszközök
Létszám: 4-15 fő

Ebben a játékban minden résztvevőnek rajzolnia kell. Nem számít, ki mekkora rajztehetség, a játék a lényeg. A feladat a következő: minden játékosnak illusztrálnia kell élete kiemelkedő pillanatait három-négy rajzban, majd ezekből a rajzokból egy osztott címert összeállítania. Miután minden résztvevő elkészült, sorban mesélje el mindenki miért az adott pillanatot választotta életéből.

Változat: Ebben a változatban a csoport tagjainak egy saját, személyes szimbólumot kell alkotniuk, amire 4-5 perc áll rendelkezésükre. Akinek már van hasonló ábrája az élete egy korábbi szakaszából, felhasználhatja nyugodtan, akinek még nincs, az válasszon olyan dolgokat, amiket ismer és kötődik hozzájuk (például különböző állatok, növények, eszközök és jelek). Bármi szerepelhet a szimbólumok között, a lényeg, hogy a végeredmény segítségével a játékosok könnyebben tudjanak mesélni személyes élményeikről és azokról a dolgokról, amikhez kötődnek.


A játékos feladatokat, gyakorlatokat mindenki csak saját felelősségére használhatja fel. A gyakorlatok helyes kivitelezése gyakorlott szakembert kíván a legtöbb esetben. A gyakorlatok csak képzett tréner esetében adnak olyan pozitív eredményeket, amely a csoportfejlődést hatékonyan elősegíti. A játékok többféle verzióban elérhetők az ezzel foglalkozó szakemberek körében, mindegyik egyedi célt szolgálhat. Az ezen az oldalon feltüntetettekkel kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállalunk!


Tudjon meg többet a tréningekről, vegye fel a kapcsolatot a Cégtréning csapatávalcégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015