Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Improvizáció


Az improvizáció magyarul rögtönzést jelent, és az olasz ’improviso’ kifejezésből ered, ami azt jelenti: váratlan. Az improvizáció tulajdonképpen nem más, mint egyidejű gondolat és tett. Aki improvizál az az adott pillanatban, késlekedés nélkül, leleményesen dönt és cselekszik.

Az improvizációt leggyakrabban a művészethez kötjük, főként a zenéhez és színházhoz - pedig a mindennapi életben is sokszor van szükség rá, hogy mi magunk is improvizáljunk. A munka világában is nagy előny, ha valaki tud improvizálni. Különösen a kreatív munkákban, marketing területen, ügyfélszolgálatokon, a krízis és problémamegoldó feladatkörökben, de igazából bármely munkahelyen szükség lehet arra, hogy helyzeteket gyorsan, hezitálás nélkül, találékonyan oldjunk meg. Az improvizáció elválaszthatatlan a kreativitástól. Aki kreatív az általában jobban tud rögtönözni, ugyanakkor az improvizáció gyakorlása fejleszti a kreativitást.

Képzeljük el, hogy egy munkafolyamatban, vagy egy projekt kivitelezésében valami nem úgy alakul, ahogy terveztük - ilyenkor kétféleképpen reagálhatunk. Egyrészt gondolkodhatunk úgy, hogy az eredeti terv (amit jónak tartottunk) kútba esett, így már az adott helyzettől nem is várhatunk többet, le kell fújni az egész folyamatot és új tervet kell készíteni alapos megfontolással. Vagy a másik út, hogy ott és akkor, az adott szituációban képesek vagyunk túllátni az eredeti elképzelésen, és valami teljesen újat és használhatót kitalálni, ami az adott pillanatban továbblendíti a helyzetet. Ez a második út, az improvizáció útja, amely az új és szokatlan, leleményes megoldásokon át vezet. Az improvizáció mindig intuitív eredetű - vagyis "mélyről", a nem tudatos szférából tör fel az új, forradalmi ötlet. Ezért sokan azt gondolnák, hogy nem is tanulható - valaki vagy ezzel a képességgel születik vagy nem. Pedig ez nem feltétlenül van így, hiszen az improvizáció szemlélet is - egyfajta nagyon rugalmas gondolkodást, felszabadultságot és bátorságot jelent. Ez pedig igenis elsajátítható, begyakorolható.

Az improvizáció, mint tréningtechnika

A rögtönzés jól bevált tréning-módszer - egyrészt a kreativitás fejlesztésére használható, másrészt az önbizalom és hatékonyságérzés fokozására. A legtöbb mai embernek nem megy egyből az improvizáció, meg kell tanulniuk. Ennek legfőbb alapja a gátlások oldása. A belső gátlások, szorongások az okai legtöbbször a fantáziátlan, merev gondolkodásnak: az ismeretlentől való félelem, a kudarc-kerülés, megszégyenüléstől való szorongás bénítóan hat az emberre. Ezért a tréning programok során az improvizációs játékokat mindig feszültség-oldó, lazító játékok előzik meg. Ezek a drámapedagógiai eszközök segíteni fognak a tréning résztvevőinek, hogy talpra-esettebbek és találékonyabbak legyenek.

Az improvizáció összekapcsolható a szerepjátékkal - a tréningeken a szerep- és szituációs játékok alkalmával ugyanis improvizálni kell. Nincs előre megadott forgatókönyv vagy dialógus: ott, az adott helyzetben szükséges kitalálni mindent. Ez eleinte picit döcögősen mehet, de ahogy az idő halad, a részvevők beletanulnak a dologba, jobban el is lazulnak, és egyre könnyebben megy a rögtönzés. A gyakorlott tréning résztvevők már felhívás nélkül, magabiztosan képesek improvizálni bármilyen szerepben kelljen is helyt állniuk. Az improvizációban szerzett gyakorlat nem csak a tréning játékos feladataiban kamatoztatható, hanem a munkában is.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy már maga a technika jókedvet teremt, együttes élményt hoz létre, erősíti a csoportkohéziót. A cég munkatársai számára is hasznos, mert javítja a szociális kompetenciát, magabiztosabb fellépést eredményez.

Összefoglalva, ilyen előnyei vannak az improvizációs technika használatának:

fejleszti a kreativitást
felszabadít
rugalmas gondolkodásra és cselekvésre tanít
rugalmas szerepváltásokra késztet
jókedvet teremt
erősíti az összetartást
magabiztosságot eredményez a váratlan helyzetekben
javítja a szociális készségeket


Képzés, oktatás, tréning és coaching megtekintéséhez, kérjük kattintson ide!cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015